01/02/2008

"Sinu silmades mu laevukene randub..."


Tänane pooleldi naljauudis Postimehest väitis, et Taani Kopenhaageni ülikooli uurijate sõnul on kõik siniste silmadega inimesed geneetiliselt sugulased.
"Nimelt pärineb sinise silmavärvi geenimutatsioon ühestainsast inimesest, kirjutab Sciencedaily.com.
"Võrduseks võib tuua, et sinise silmavärviga inimesed on sama moodi omavahel seotud, nagu ema on oma lapsega seotud nabanööri kaudu," laususid uurijad.
Teadlaste sõnul ilmusid esimesed sinise silmavärviga inimesed alles kümme tuhat aastat tagasi. Varem olid inimesed eelkõige pruunisilmsed."

Järelikult täienes mu sugulaste hulk kohe mitme miljoni või miljardi inimese võrra. Kui paljud neist ka hingesugulased on, on iseküsimus. Kui paljudest oleks abi näiteks mõne elundi siirdamiseks, on samuti teadmata. Aga arvatavasti on meis midagi ühist. Põnev oleks teada, mis see on.

Mind on alati hämmastanud, kuidas täiesti tõmmude ja tumedasilmsete inimeste aladel on elanud või elavad mingid väiksemad rühmad sinisilmseid ja blonde, nagu näiteks Põhja-Itaalias, kohati Hiinas, väidetavalt on sinisilmalisi isegi Tiibetis... Samas on mu enda suguvõsas vaheldumisi nii sini-, halli- kui pruunisilmseid. Kusjuures on mustajuukselisi sinisilmi ja blonde pruunsilmi.

Siniseid silmi seostatakse nii kergeusklikkusega kui lihtsa- ja lapsemeelsusega. "Sinisilm" on paljudel juhtudel samatähenduslik lihtsalt naiivsega. Aga võib-olla ei oska sinisilmad tõesti "sugulastelt" halba oodata ja peavadki alateadvuses kogu inimkonda oma sugulasteks.

Tuleb meelde, kuidas kunagi kirjutasin talvistest järvedest ja panin täiesti mõtlemata kirja, et järvesilmad sinavad taeva poole. Nojah, juba esimene lugeja hakkas naerma, et talvel ju järved jääs, ei nad sina midagi -- ju ma ikka omaenese silmadele mõtlesin.

Eestlastel, eriti rannarahval on väga palju laule silmadest. Ka see, et "Sinu silmades mu laevukene randub..." Sinised silmad on mere- ja taevasilmad. Võib-olla näevad nad tähti paremini.
Siinne pilt siis Postimehest.

2 comments: