08/02/2008

Veel kord Maharishist

Sa oled see, mis on su sügav, liikumapanev soov.
Nagu on su soov, nii on su tahe.
Nagu on su tahe, nii on su tegu.
Nagu on su tegu, nii on su saatus.
Brihadaranjaka Upanishad IV.4.5

Maharishi Mahesh Yogi on maailmas nii oma eluajal kui surmale järgnenud päevadel põhjustanud palju vastakaid arvamusi. Kõige paremini tundsid teda aga tema otsesed õpilased ja kolleegid. Neist Deepak Chopra lahkus Maharishi TM-liikumise juurest juba aastaid tagasi, on saavutanud tunnustuse tervislike eluviiside guruna, kes tuntud eriti Hollywoodi tähtede seltskonnas. Eestis on ilmunud Chopra raamatud "Edu seitse vaimset seadust", "Täiuslik tervis. Raamat keha ja vaimu tervislikkusest." ja "Eatu keha, ajatu vaim. Vananemise praktiline alternatiiv."

Chopra paljudest raamatutest on teadjale näha, kui väga on teda mõjutanud Maharishi ajurveeda, TM-tehnika jt õpetused. Et nad läksid lahku, on Choprat pärast oma teed minekut peetud Maharishi jaoks "kadunud pojaks" ja "mustaks lambaks karja seas".

Nüüd, pärast Maharishi lahkumist, on Chopra kirjutanud väga huvitava meenutuse/arvamuse tema kohta USA tippuudiste ja -arvamuste veebilehte"The Huffington Post". See on avaldatud ka mitmetes teistes blogides ja väljaannetes, kannab pealkirja "The Tree Maharishis" - Kolm Maharishit -, avab Maharishi olemuse tema ühe kõige andekama õpilase arvamuse läbi ja lõpeb sõnadega:

"My deepest gratitude goes to Maharishi Mahesh Yogi for showing me that this state of unity exists outside folk tales, temples, organized religion, and scripture itself. To live and breathe in unity consciousness is unfathomable, but in at least one case, I am sure it is real."

No comments:

Post a Comment