13/03/2008

Jänesed ei vilista


Olen sellest näitusest juba varem kirjutanud nii blogis kui ka siin, aga et nüüd on Eesti Lastekirjanduse Keskuse Illustratsioonigalerii esimene välisnäitus juba varsti käes, siis kordan iseennast. Rõhutan ka, et näitus on TASUTA.

Nimelt on 18.-31. märtsil selles galeriis (Tallinn, Pikk 73) avatud näitus "JÄNESED EI VILISTA. Kaasaegne lastekirjanduse illustratsioon Saksamaal". Eesti Lastekirjanduse Keskuse kunstiekspert Viive Noor rõhutab, et see rändnäitus on väljas ainult kaks nädalat, aga seda võiksid kindlasti tulla vaatama kõik need, kes peavad lugu kõrge tasemega illustratsioonidest. Teadupärast pälvivad maailma parimad lasteraamatukunstnikud IBBY (International Board on Books for Young People) Hans Christian Anderseni illustratsioonipreemia ja seekordsel näitusel on väljas koguni kahe premeeritu tööd: Klaus Ensikat sai preemia 1996. aastal, Wolf Erlbruch aga 2006. aastal.

Kui Eestis on lasteraamatupildid enamasti realistlikku laadi, siis sakslaste puhul, ütleb Viive Noor, on tegemist rohkem kunstnikunägemusega, n-ö suure kunstiga. Reaalsest erinevat kunsti võtavad aga lapsed väga kergesti vastu. Kõrval on näha pilt näituse kutselt. Näituse avamine on 17. märtsil.

Veidi ka mõnest tulevikunäitusest.
2009. aastal on Goethe Instituudi transpordiabiga Lastekirjanduse Keskusse tulekul Kristina Andrese näitus. Kristina Andres pälvis 2006. aastal Tallinna illustratsioonitriennaali diplomi ja oli peaaegu lõpuni üks peapreemia kandidaate. Selle kunstniku puhul on huvitav, et tema vanaema oli Uhtna mõisapreili, kes 100-aastasena suri möödunud sügisel. Kristina on Viivi Noore sõnul väga huvitatud oma Eesti juurtest ja on ka Uhtna mõisat vaatamas käinud. "Leidsin ta tööd Bologna messi kataloogist ja need meeldisid mulle väga. Kirjutasin talle ja siis tuli ta korraks Eestisse. Polnud just kõige parem aeg: külm, lumi, aga talle meeldis siin. Ta on noor kunstnik, kelle tütar on suur "draakoniuurija" ja kelle pildid on väga soojad. Oli tõeline rõõm kutsuda teda Eestisse näitust tegema".

Ka Venemaalt on tulekul kaks toredat näitust. Tänavu mais eksponeerivad oma illustratsioone Moskva kunstnikud Olga Janaitis ja Maksim Mitrofanov. Nende kujundatud Taivani kirjastuses ilmunud raamatud meeldivad lastele väga.

Tänavu sügisel aga tahab Viive Noor kohale tuua Venemaa nimeka kunstnikerühmituse "Gruppa Zavtrak" näituse. Tegemist on palju rahvusvahelisi preemiaid saanud keskealiste kunstnikega, kes lisaks illustratsioonidele loovad oma väljapanekutega ka alati omamoodi maailma, lisades kõikvõimalikke dekoratsioone, sirme, kardinaid. Et meie illustratsioonigalerii kitsaskohaks on transpordiprobleemid, ei tea Viive Noor praegu veel, kui palju sellest võlumaailmast Tallinnasse jõuab.

No comments:

Post a Comment