15/04/2008

Makoto Nagano - parem kui actionikangelane

Täna oli siis see õhtu, mil Neljas telekanal näitas "Ninjasõdalases" ("Sasuke") kalalaeva kapten Makoto Nagano suurvõitu – Midoriyama mäe torni vallutamist 2006. aastal. 17 võistluse peale kokku oli ta alles teine mees, kes saavutas Ninjasõdalase tiitli. Neljandasse vooru oli ta jõudnud mõnikord varemgi, kuid torni lõppu mitte. 2003. aastal oli tal sellest võidust puudu jäänud 0,11 sekundit.

Nagano on kihvt mees, täiesti võrreldav action-filmide kangelastega. Jaapani noorte lemmik. Ja mitte ainult Jaapani. Ninjasõdalane on midagi erilist – kiire, tugev, osav, julge, oskab kaotust vastu võita ja on valmis kõik mängu panema võidu nimel. Nagano on ka väga artistlik kuju, sümpaatne nii võistlusel kui pealtvaatajana. Ta paneb vaataja endale kaasa elama.

Aga "Ninjasõdalast" on üldse huvitav jälgida. Võistluse esimene voor algab saja osavõtjaga, lõppu jõuab – kui jõuab – heal juhul üks-kaks, võitjaks saadakse haruharva. Imetlusväärne on võistlejate pühendumine, Jaapani tuletõrjujate ja päästetöötajate (neid osaleb palju) osavus, ka päris noorte võistlejate jõuproovid, kogu see vastasseis uskumatult raskete kaskadöörlike trikkide ja nipikate tehniliste takistustega. Jaapanlastele lisaks on võistelnud ka bulgaarlane ja paar ameeriklast - kõik olümpiamängudel osalenud sportlased.

Siinsel videol on näha Makoto Nagano teed võiduni.

Üks keeletähelepanek telesaatega seoses ka: tõlkes räägitakse sageli trampoliinihüppajatest. See salapärane trampoliin on siiski batuut ja ala ise batuudihüpe. Eestlastele pole see päris võõras ala: aastaid tagasi oli üks batuudihüppe maailmameister oma juurte poolest eestlane ja kandis perekonnanime Janes (Jänes).

No comments:

Post a Comment