20/05/2008

Õnnetud olümpiamaskotid



Maskott pole pelgalt kummalises kostüümis ringi siputav ja eriti lastele rõõmu valmistav tegelane, vaid on omamoodi kaitseingel – midagi, mille inimene välja mõtleb, annab oma mõttega talle jõu ja hakkab siis muretsema, kui näeb, et maskott ei toimi nii, nagu selle looja soovis või eeldas.

Olümpiamängude maskott on tavaliselt loom või kujutis, mis peab sümboliseerima mängude toimumismaad või -kohta.Loodetakse, et maskott toob õnne. Mõnikord võib maskott muutuda inimese jaoks mitte õnne, vaid ebaõnne sümboliks.

Ilmselt on nii juhtunud Pekingi 2008. aasta olümpiamängude maskottidega. Tänane Linnaleht andis teada, et hiinlased süüdistavad oma maad järjestikku tabanud katastroofides ja hädades olümpiamaskotte, kes kujutavad Hiina jaoks tähtsaid loomi ja olümpiatuld.

Jingjing on hiidpanda, keda seostatakse Sichuani provintsi ja seal asuva pandade uurimiskeskusega. Just Sichuani provintsis oli ränk maavärin, mis nõudis kümneid tuhandeid elusid.

Huanhuan on koomiksitegelane, kelle juuksed on kui tulelõõm. Teda võrreldakse olümpiatulega, mille liikumine takerdus mitme riigi meeleavaldustesse.

Yingying on tiibeti antiloop ja Tiibeti rahutuste tõttu on Hiina sattunud rahvusvahelise kriitika alla.

Nini on pääsuke, keda seostatakse kuulsa Weifangi linnaga Shandongi provintsis. Seal juhtus eelmisel kuul ränk rongiõnnetus.

Beibei on tuur. Hiinlased kardavad nüüd, et ka see maskott võib põhjustada õnnetuse - katastroofi Jangtse jõel, mis on tuurade ainus elupaik Hiinas.

Nende kokkusattumuste taustal tundub, et eestimaine Vigri võib rõõmus olla, et tema, kui 1980. aasta olümpiapurjeregati maskoti saatus õnnelikuks kujunes.

Pildid: Pekingi 2008. aasta olümpiamängude maskotid, pärit siit.
Vigrid koos Moskva 1980. aasta olümpiamängude maskoti Mišaga.

No comments:

Post a Comment