12/08/2008

Roheline maa 1 - Walesi teekonna algus

Sel kevadel tundsin erilist igatsust veel rohelisema roheluse järele, kui seda Eestimaa võimaldab. Sestap sai reisisihtidest välja valitud Wales ja Cornwalli poolsaar. Tõeliselt lopsakas, pidevas vihma ja päikese vaheldumises elav roheline maa.

31. juulil startisime Estonian Airiga Tallinnast. Ma polnudki veel meie lennujaama suuremaks ehitatuna näinud. Päris mugav. Lennukis istusin akna all ja õhuavarustes hakkas silma lennukite edasi-tagasi sebimine. Liiklus Euroopa kohal on väga tihe. Juba kell 17.15 kohaliku aja järgi olime Gatwickis.



Sealt, ilma Londonisse põikamata, võtsime bussiga suuna Liverpoolile. Hilisõhtul jõudsime vihmarabinas Beatles´ite-linna.

1. augusti varahommikul saime Liverpooli keskuses ka veidi jalutada. Meie hotell oli otse kuulsate Alberti dokkide vastas. Need on rajatud kuninganna Victoria ajal ja kujutavad endast 1972. aastast alates kultuuri- ja meelelahutuskeskust, kus muude hulgas ka Beatles´ite muuseum on. Meremuuseum ja orjanduse muuseum samuti.



Beatles´ite bussituuri tegemiseks pole meil aega, ees ootab sõit piki Walesi põhjarannikut.
Taustal kõrguvad Snowdonia mäed. Veel ei tea me, et ettenähtud rongisõit Snowdoni mäe tippu jääb ilmastikuolude tõttu ära. Kogu teenindav personal lihtsalt kutsutakse mäest alla ja külalisi sinna ei viida. Seda juhtuvat turismihooajal äärmiselt harva. Nii tugevat vihma ja tormi ei osanud me oodata.

Vaatame Conwys Edward I lossidest kõige suurejoonelisemat. On just täieliku päikesevarjutuse aeg. Siis külastame Walesi tuntuimat klassikalist kindlust Caernarfoni, kus kuningakoja vanimaid poegi on ajast-aega kroonitud Walesi printsideks. (Nende losskindluste pildid on siin.)

Caernarfoni suveniiripoes hakkasid silma klaasist rõngasristid, mis väga Tallinnas püstitatavat vabadusemonument meelde tuletavad. Hiljem näeme teekonnal taolisi riste igasugusest materjalist, mitmesuguses suuruses ja kõikvõimalikes kohtades sageli - nii sageli, et hakkab kindla peale tunduma, et meie mälestussamba kavandajad on oma ideed Walesist laenanud.

No comments:

Post a Comment