14/08/2008

Roheline maa 4 - Cardiff, draakonid ja briti poissmehed

Croeso i Gaerdydd, Prifddinas Cymru!
Welcome to Cardiff, Capital of Wales!


Cardiffisse, Walesi pealinna jõudsime pidustuste alguses. Millenniumikeskuse juures polnud seda veel märgata. Seal saime rahus vaadata linnavalitsuse hoonet, muid põnevaid ehitisi ja üles otsida Cardiffile mitmesugustes ulmefilmides tuntust toonud tehniliselt põneva voolava vee torni.



Aga tornist täies eheduses pilti ei saanud, sest pidustuste tõttu olid tornile maalitud maasikad. Kummaline maitse...

Cardiffis elustati alates 2. augustist kolmkümmend aastat soikus olnud Walesi rahvuspüha Eisteddfodi traditsiooni, oli ka Cardiffi festival, mille sümboliks need maasikad olidki.

Millenniumikeskuse juurest ja rannast kesklinna kindluse juurde sõites jäime oma pika, Walesi ja Cornwalli teedele üsna sobimatu bussiga tänavate kinnipaneku tõttu ummikusse. Kohemaid olid abiks briti poissmehed. Nad näitasid bussijuhtidele, kuhu manööverdada, ja demonstreerisid kõigiti oma lõbusust. Neid oli ümberringi tohutu palju, põhiliseks pidurõivaks valge särk, aga oli ka lühikestes võimlemisdressides balletiseelikutega ja muid veidraid isendeid. Kui kohalikud neiud samuti üpris kummalistes kostüümides lähemale tulid, siis suundus noormeeste tähelepanu küll nendele. Kõigest oli näha, et end seati pidusse.



Cardiffi kindlus oli just suletud, aga me "rääkisime ennast siiski sisse", lahke kindlusevalvur laskis meid kindluseõuele. Pilt ühest kindlusetornist on siin. Sellel pildil aga on Walesi lipu- ja vapiloom draakon. Tingimata punane. Üsna sõbraliku olemisega teine.



Edasi läksime vaatama linnasüdames toimuvat Cardiffi Admirali nädalalõppu. Ajalooliste hoonete kõrval mürtsus muusika, kihutas lõbustuspargi kila-kola, läbustati niisama, haisutati välipeldikutes, tunti end vabalt vaatamata nahavärvile, vanusele ja kõiksugu muudele tunnustele, mis rahvast sedapuhku rohkem liitsid kui lahutasid. Ansambel laulis nii kõmri kui inglise keeles, päris tore oli. Üks Cardiffi ingel on siin.



Cardiffi festivali ja Eisteddfodi pidustused jätkusid kuni 9. augustini.



Ööbisime Cardiffi külje all, järgmisel päeval suundusime Cornwalli poolsaarele. Stonehenge´i pilte näeb siit. Rohkem reisijuttu blogisse esialgu ei tule, paar pilti ehk nädalavahetuse fotojahiga seoses. Olen muudest muljetest lubanud pajatada mõnes trükiväljaandes.

Da boch chi - Nägemiseni, Wales!

EDIT// Lugu "Siin talvitus ravijumal" Stonehenge´ist, Bathist jm koos piltidega ilmus Kodutohtris sept. 2008, internetis ei ole.
Lugu "Uut ja vana Cornwallist" Eedeni aedadest ja Blenheimi lossist ilmus ÕpL-is, 29. aug 2008.

No comments:

Post a Comment