23/09/2008

"Hõbevalgega" seoses


Laupäeval tõin endale "Hõbevalge"...

Üks mälestus tuli meelde. See pilt on "Hõbevalge" ilmumisaasta,1976. aasta juulist. Kihnu, Rock City, kamina ees seisab kirjanik Lennart Meri, tollessamas päevinäinud tuulepluusis, millega oli vahetult tulnud Kaali järve kaldalt.

26. juulil 1976 alustati Kaali meteoriidikraatri kompleksset uurimist. Veerand tundi hiljem leiti sealt sajanditetagune kild. Meri tuli sealt otse kohtuma vabariikliku noorte teadlaste nõukogu (NTN) suvelaagrilistega. Tõi killu meile Kihnu näha. Saime seda käes hoida, tunda, kuidas tuksuvad sajandid me peopesas, tunda seda kui “konksu, mille külge haakub küsimus inimese kui liigi mälust, ja tajuda, et aeg, mis on me selja taha jäänud, on meie tunnetuse seisukohast lõputu” (Meri).

Hiljem kolisime saalist ümber lõkke äärde. Lennart Meri rääkis seal öisest tähistaevast ja võib-olla mõtles just noil hetkil järjest uusi “Hõbevalgeid” raamatuid valmis. Veel on meeles, kuidas ta tuliselt vaidles filosoof Lembit Valtiga inimese ja looduse vahekordade üle. Ta oli Kihnus koos abikaasa ja poegadega ning niisuguseid öiseid lõkke ääres istumisi oli laagrinädala jooksul rohkem kui üks.

Meril oli vaimustav teabekartoteek. Arvuteid ju tollal veel polnud. Kataloogikastid olid ta kabinetis Nõmme majas. Kord käisime tal külas, laotasime hulga kaardikesi põrandale ja roomasime seal ringi neid vaadates ja teda kuulates. Põnev oli...

Pilt on udusevõitu, varem ilmunud Noorte Hääles (5. aug 1976, mu artikli juures) ja sellel kuulavad kirjaniku esinemist tollased NTN-i liikmed Tõnis Kaasik, siinkirjutaja, Andres Kollist, Ants Urvak; kogu saalitäis pildile ei mahtunud.

Muidugi said meist kõigist usinad "Hõbevalge" ja "Hõbevalgema" lugejad, raamatud said mitu korda läbi loetud. Nüüd siis on huvitav vaadata, mida toimetajad seekordse väljaande juures on muutnud või lisanud.

No comments:

Post a Comment