19/09/2008

Kõik on tagajalgadel


Väidetavalt sai ahvist inimene siis, kui ta end tagajalgadele ajas ja neil kõndima hakkas. Sest saati on tema tagajalad jalad ja esijalad käed.

Aegajalt kirjutatakse ja räägitakse ajakirjanduses inimestest tagajalgadel Viimasel ajal üha sagedamini.

Kui Eesti Ekspress 2006. aasta novembris kirjutas, et Eestis on kodanik lõpuks ometi tagajalgadele tõusnud, siis võis seda veel piltlikult võtta nii, et kodanik on lõpuks ahvist inimeseks saanud, otsustama kippumas.

Kui 2007. aasta jaanuaris Postimehes kirjutati, et Norra välisministeerium on tagajalgadel (ebasoovitavate ilmingute pärast), siis tekkis küll küsimus, kas enne oldi neljakäpakil või maoli maas.

Viimasel ajal on aga tunne, et vahepeal oleme vist küll taas käpuli kõndinud, ei oska enam käsi ja jalgu kasutada ning tarvitame ees- ja tagajalgu, nagu neljajalgsed ennemuiste ja alati.

Telesaatekava Nädal kirjutab "Teadmata kadunud" neljanda hooaja kohta: "See sari hoiab näitlejaid tagajalgadel, sest kõik on ärevil ega tea, kas nad jäävad ellu või mitte."...

Kujutluspilt tekitab näitlejatekarja, kes puudlikeste või muude tõukoerakeste kombel üritab kahel tagajalal tantsida... Või on inimestel lisaks jalgadele veel mingid tagajalad...

Eriti naljakas oli, kui väideti, et jalgpallis "oli Eesti kaitse vastase ees tagajalgadel... ja natukese aja pärast sai ka rünnak jalad alla"... -- Kuigi paistab, et 7:0 kaotuse puhul oldi pigem käpuli või esijalgadel...

Inimene on ikka jalgel olnud, aga võib-olla olime tõepoolest eneselegi märkamatult vahepeal jälle ahvid (või kes iganes) ning nüüd on uuesti aeg tõusta tagajalgadele.

See tagajalgade väljend mõjub samamoodi kui ühes spordikommentaaris kuuldud "korvpallihooaja avavärav".

Pilt laenatud internetiavarustest.

No comments:

Post a Comment