17/02/2009

Kirjuta südamelt ära!


California ülikooli neuroteadlane Matthew Lieberman uuris nn Bridget Jonesi efekti - päevikupidamise, luuletuste või laulusõnade kirjutamise kui eneseväljenduse mõju ajutegevusele ja leidis, et isiklike muremõtete kirjeldamisel on puhastav toime. See hoiab kontrolli all aju mandelkeha, mida seostatakse emotsionaalse rahutusega, ning suurendab aktiivsust suurajukoore esiosas, mis on seotud inimese enesekontrolliga.

Negatiivsete emotsioonide sõnaline väljendamine vähendas hirmu ja parandas muu teraapia tulemusi. Mõtete paberilepanek aitab "aju korrastada" ning vähendab rahutust, hirmu- ja kurbusetunnet.

Liebermani sõnul on kirjutamine nö mittetahtlik emotsioonide korrastamine. Lieberman soovitab kirjutada käsitsi, sest arvuti abil kirjutamise teraapiline mõju olevat väiksem. Seda väidet ei saa vist siiski ülearu tõsiselt võtta, sest blogimist näiteks pole veel nii palju uuritud.

Lieberman soovitab kirjeldamisel (olgu luules või proosas) mitte liiga kujukaks muutuda, sest liiga elav kirjeldus paneb traumat uuesti läbi elama. Huvitav aga, missugused tulemused saaks ta blogimaailmaga põhjalikumalt tutvudes, sest oma läbielamistest ja muredest, solvumistest ja muudest tundeprobleemidest kirjutatakse blogides palju ja tihti ka suisa ülevoolavate emotsioonidega, tunnetest nõrgudes.

Eelnevad faktid on pärit siit, pealkirja alt "Päevikupidamine teeb sind õnnelikumaks".

Iseenesest pole Liebermani uuringute tulemused kuigi suur uudis. Näiteks on psühholoog Jamie Pennebaker juba 1999. aastal esitanud huvitavat teavet tervise ja jutustuse kaudu vahendatava emotsiooni seostest. (K.T. Strongman "Applying Psychology to Everyday Life", 2006.) Tema katsetes paluti samuti nagu Liebermani omaski osalejatel kirjutada laboris nelja päeva jooksul iga päev 15-20 minutit mingil teemal. Katserühma liikmetel paluti kirjutada ühest või mitmest traumaatilisest kogemusest, mis neil on olnud. Kontrollrühm kirjutas millestki mitteemotsionaalsest. Katserühma liikmed osutusid järgmistel kuudel tervemateks kui kontrollrühma liikmed.

See tuleneb sellest, et nad on emotsioonidest kirjutades suutnud oma mõtteid ja tundeid korrastada. Pennebakeri jt hinnangul aitab oma kogemustel põhineva loo või jutustuse koostamine vastata olulistele küsimustele, suurendab arusaamist, teeb sinu elus toimunu asjaolud selgemaks ja mõistetavamaks. Nii saavutatakse ka kõrgem enesehinnang. Seda saab kasutada igapäevase teraapiana, mis aitab elus paremini toime tulla.

Nii et kirjuta südamelt ära! Päevikus või blogis, luules või proosas...

Pilt kusagilt netiavarustest.

No comments:

Post a Comment