19/03/2009

Noored ja vanad ajud

Üllatavalt üksmeelselt võtsid nii meedia kui ka paljud blogijad omaks paar päeva tagasi ilmunud uudise, et vanadus algab 27. eluaastast.

Tsiteerin:
"Teadlased tegid kindlaks, et inimeste vaimsed võimed saavutavad haripunkti 22-aastaselt ning hakkavad hääbuma viis aastat hiljem ehk 27-aastaselt."
Hoopis märkamata on aga jäänud selle tõdemuse kohta avaldatud täpsustused, kahtlused või vastulaused. Näiteks see: "Does brain rot set in after 27? Depends how you measure."

Kavatsesin sel teemal pikemalt kirjutada, aga loobusin sellest mõttest, sest eks need, keda asi huvitab, saavad viidatud teksti vaadata ja sellest uut ainest leida. Need, kes aga tahavad 27-aastaselt end segamatult vanana tunda, teevad ju seda niikuinii.

---
Seepärast kirjutan hoopis, et Tartu Ülikooli Kirjastuselt on ilmunud Eesti ajakirjanike elulugude III köide "Kuidas vaatad, nõnda näed", mille on koostanud ja toimetanud Anu Pallas ja Sulev Uus. Väljaandjad on Tartu Ülikooli ajakirjanduse ja kommunikatsiooni instituut ja Ühendus Eesti Elulood. Sisaldab üle 20 eluloo. Selle raamatu sissejuhatust saab lugeda siit klõpsates kirjale "Loe näidist".

Eessõna moto on Pierre Bourdieu´lt:
"Mõistmine algab eelkõige selle välja mõistmisest, mille sees ja millega vastandudes me oleme välja kujunenud."
Raamat on 600 lehekülge paks ja annab kõige muu kõrval tunnistust, et Eesti ajakirjanduses pole kõik ajad olnud kõmu- ja lapsajakirjanike ajad, vaid et siin on ikka ja jälle oludele vaatamata käsitletud huvitavaid teemasid ja põnevaid valdkondi.

2 comments:

  1. Kui mina noor olin... siis lõppes noorus 35-selt. Elu on karmiks läinud! 8 ELU PARIMAT AASTAT RÖÖVITUD! Selline lause sobiks väga hästi kollase ajakirjanduse pealkirjaks.

    Kuigi 40-sed näevad tänapäeval vabalt välja samasugused kui 25-sed, aga mõistuse poolest tükk maad targemad. Ehk 25-sed enesekaitseks mõtlesid selle piiri välja?

    ReplyDelete
  2. Aga huvitav on, et näiteks tol ajal võis aspirantuuri astuda (et tänapäeva mõistes siis nn magistrikraadi kaitsta) kuni 40. eluaastani, nüüd aga võib seda teha kogu eluaja (vaatamata sellele, et aju enam pärast 27-ndat eluaastat hästi ei töötavat :)).
    Nii mõnelgi elualal, kus tänapäeval paarikümnesed ülemused ja juhid on, sai toona edutamist oodata alles 35.-40. eluaasta paiku, sest enne seda peeti liiga nooreks.

    ReplyDelete