21/01/2010

Trükikurat tahab ka süüa

Täna kaebab trükikuradi üle Eesti Päevaleht: "Trükikoja süül on tänase ajalehe osadele lehekülgedele sattunud materjal, mis on juba varem ilmunud, Eesti Päevaleht vabandab lugejate ees."

Minus tekitas see teade äratundmisrõõmu. Ei, mitte pahatahtlikku, vaid meelde tulid paar seika oma elust. Seotud on need EPL-i eelkäija Noorte Häälega. Olen neist varem kirjutanud, viimati oma ajakirjanikueluloos kogumikus "Kuidas vaatad, nõnda näed", aga vaevalt selle blogi lugejad neist lugenud on. Ja kui on, mis siis, sest seigad olid naljakad ja väärivad meenutamist.

Ikka see trükikurat siis... Tsiteerin iseennast:

"Küllap oli trükikuradil eriliselt hea meel 1978. aasta 5. jaanuaril, kui trükikoda sai hakkama täiesti etteplaneerimata “Noorte Hääle/Rahva Hääle” ühisväljaandega. Selle ajalehenumbri esimene ja neljas lehekülg olid “Noorte Hääle”, kaks sisemist lehekülge aga “Rahva Hääle” omad. Täielik uunikum!

Omamoodi kurioosum oli juhtunud ka 1972. aasta 2. detsembri “Noorte Häälega”. See on mul eriti hästi meeles, sest olime just koos Rein Põdra ja fotograaf Voldemar (Villu) Maaskiga tulnud tagasi Lahemaalt ja tolle lehe kolmandal küljel pidi olema meie laupäevaselt meelelahutuslik ühistöö talvisest Altja külast. Kui lehe ootusärevalt avasime, polnud meie lugu kuskil – ei olnud kolmandat külgegi. Esimesele küljele järgnes neljas külg, siis teine ja siis uuesti neljas külg. Trükikuradi rõõmuks oli topeltilmunud neljandal küljel uudis peakirjaga “Miks “Life” klišeed ära vahetas?” Meie tehnilise toimetaja nimi oli Alfred Kajandu ja tolle pealkirja eeskujul kujunes toimetuses kauaaegseks lööklauseks küsimus, miks küll Alf küljed ära vahetas."

Mõlemad need lehenumbrid peaksid mul alles olema, kuid said kannatada viimases ülanaabri poolt teostatet veeuputuses.

Niisugustesse eksimustesse suhtuti toona kurjalt, aga toimetusel õnnestus tõestada, et valvetoimetaja ja -lugeja olid oma töö korralikult teinud ja ilmumisluba oli antud lehe õigele variandile. Trükikurat oli seekord trükikojas pahandust teinud. Toimetus sai küll toriseda, aga kellegi karistamiseni asi ei läinud.

No comments:

Post a Comment