18/05/2010

Enneolematu


Tänasel päeval oli minu jaoks varuks toredaid hetki. Kõigepealt käisin Jüri Mildebergi isikunäitusel "Enneolematu" Eesti Lastekirjanduse Keskuses.

Minu jaoks on Jüri alati olnud huvitav kunstnik. Kui ta palju aastaid tagasi ajakirja Noorus toimetusse peakunstnikuks tuli, oli ta üsna ebalev ja tagasihoidlik, aga tema piltidest aimus põnevust ja suurepäraseks kunstnikuks kujunemist. Kavalasti tegid need meie töökaaslased, kes tollaselt Jürilt siis tema illustratsioonide originaale ja visandeid endale kauplesid, suisa muidu, aga tulevikus on need kullahinnaga.

Eriti palju on Jüri joonistanud lasteraamatuillustratsioone, nii ka tema energiline kaasa Piret Mildeberg. Kuid mõlemad on jõudnud palju rohkemat. Näiteks on tollesama lastekirjanduse keskuse vahva maja vanalinnas muutunud lausa muinasjutuliseks suuresti just tänu sellele kunstnikepaarile.

Siinsete fotode pärast pean Jürilt tegelikult vabandust paluma, sest minu piltnikukäsi ei anna kuigi täpselt edasi tema näituse suurepärast üldmuljet ja kirevat sügavamõtteliste detailide rohkust. Aga mingit aimu nendelt saab. Ja väga hästi harmoneeruvad kogu näitusega ka Jüri suured seinapildid ja aknaluugid.

Aga minge tõepoolest ja vaadake ise! Näitus on lahti kuni mai lõpuni.

Tagasi jalutasin läbi vanalinna. Raekoja platsil mõnulesid inimesed sinistel toolidel istuda. See on vahva projekt, mis sel nädalal teoksil ja mille kohta Facebookist kellegi toredad pildid leidsin.

Jaani kiriku juures tuli meelde, et seal on avatud Reti Saksa pildinäitus. Taas kunstnik, kes mulle väga meeldib. Kiriku eeskojas ebalesin, sest seest kostis vali orelimuusika ja ma arvasin, et seal on midagi toimumas, mida häirida võiksin. Aga kirik oli tühi, vaid paar töömeest ja valvuritädi ja... orelihelid.

Vaatasin Reti pilte, siis võtsin tühjas kirikus istet ja nautisin ootamatut privaatkontserti tubli pooltunni. Väga eriline, võiks öelda, et enneolematu mulje. Päeva paremad hetked...

Ja selle postituse illustratsiooniks on siis minu fotod Jüri Mildebergi näituselt.















EDIT 20. juulil 2010: Leidsin täna internetist niisuguse koha, kus saab Jüri Mildebergi teoseid vaadata ja soovi korral ka osta.

No comments:

Post a Comment