09/07/2010

Hiiglaste jäetud mõistatused 2. - Tarxieni templid

Paik, millesse ma armusin silmapilkselt ja kus oleksin tahtnud kauem olla. Mitte et mulle kõikvõimalikud antiikajast pärit või veel vanemad rusuhunnikud nii tohutult meeldiksid. Aga Tarxieni templites oli tunda aastatuhandete head hingust, mingit erilist puhastavat mõju, nende kivilahmakate kohalepaigutajate töö kummalist täpsust ja kogu seda haprust, mille inimene omandab, puutudes kokku millegagi, mis on temast kordades võimsam ja tugevam. Selles kohas on midagi soovitud, loodetud, oodatud, mille saabumine on olnud õnnistus. Niisugune oli mu põgus, aga tugev esmamulje.


Tarxieni megaliittemplid Maltal on muidugi põhjalikult restaureeritud. See on imekspandav, kui palju neist järel on, sest väidetavalt on vanimad neist ehitatud 3500 - 2800 aastat e.m.a. Taas leiti need 1914. aastal.


Siin on jälle paljude seinte, käikude või lihtsalt kivide kaunistuseks spiraalsed mustrid (nagu olid ka Ggantijas Gozo saarel), mille kohta ei teata, kas need on noodsamad, mis levinud paljudes Vahemeremaades, või arenenud välja omasoodu, sõltumaltult ja maltapäraselt. Leidub ka loomareljeefe, eelkõige kitsed ja sead.


Siinsetest templitest on leitud hiiglaslikke kujusid. Arvatavasti on see, mille massiivne alaosa praegugi  Tarxieni templites seisab, Maaema või Emaduse ja Viljakuse jumalanna. Ülaosa on hävinud. Ei väiksematki vihjet anoreksiale või buliimiale, ei mingeid modellimõõte.


Sama - köitvalt eriline massiivsus ja ümarus - kehtib ka teiste Malta templite naistekujude kohta. Malta Veenus, mis leitud Hagar Quimi templist ja mille kerge vaevaga internetiotsingutes leiab, ning Hal Saflieni templist leitud väga armas korpulentne skulptuur "Magav naine" oleksid kui eestimaine maalähedane masajas talunaine. Kui neile säärtele veel meie rahvariiete paksud sukad jalga tõmmata, mis vägevad naised need küll pidid olema, kes kujuloojate fantaasiat ja loomekirge liigutasid.


Praegu öeldaks nende kohta ehk põlastavalt "paksud naised". Aga siinses kontekstis, Malta templites on need kujud kui ood emadusele, viljakusele ja ülimale naiselikkusele. Rubens oleks ennast nende hulgas ülihästi tundnud.


Malta templeid on arvatavasti kasutatud mitmeotstarbeliselt. Viljakuse rituaalideks, võimalik, et Maaema kui jumaluse austamiseks. Ilmselt oli see just maapealsete templite nagu Tarxien ja Ggantija rajamise põhjus. Mõnede templite (näit Mnajdra) puhul on võimalik olnud vanima päikesekalendri kasutamine. Päikesevalgus langeb teatud kohtadesse teatud ajal, eristatavad on pööripäevad kõigi nelja aastaaja alguses. Maa-alused templid (Hal Saflieni ja hiljuti väljakaevatud Xaghra Circle) olid tõenäoliselt matmispaigad. Tarxienis on arvatavasti korraldatud ka mitmesuguseid rituaale, mis on seotud loomade ohverdamisega, aga ka surnukehade tuhastamist.


Malta esimesi elanikke arvatakse olevat tulnud Sitsiiliast või vähemasti Sitsiilia kaudu. Kuskohast pärinesid nende suurepärased ehituskunsti ja hiigelehitiste rajamise oskused, on jäänud saladuseks. Templid olid nende elus üsna ilmselt väga olulise tähendusega, sest kes oleks hakanud midagi niisugust rajama, kui see poleks tähtis olnud. Tarxieni lõunatempli lähistelt on leitud ka kivirulle ja kivikuule, mida arvatakse olevat kasutatud hiigelrahnude transportimiseks.


Kuhu mõistatuslikud templiehitajad kadusid, miks nende tarkused ei levinud järgmistele põlvkondadele (kuigi maltalased ise on kindlad, et nende uhked linnad ja kindlused on just sellepärast nii kaunid, vägevad ja võimsalt väljendusrikkad, et nad on suutnud templiehitajate oskused üle võtta)? On arvatud, et templiehituskultuur koos oskajatega kadus umbes 2500. aasta paiku e. m. a. Keegi ei tea selle põhjust - see võis olla kliimamuutus, aga ka mingi epideemia.


Pehmemast lubjakivist templiosad on aastatuhandete jooksul rusudeks muutunud, aga üllatavalt palju on alles ja kuulub nii Malta kui ka maailma kultuuripärandi hoidjate hoolsa järelevalve ja kaitse alla.

Kasutatud kirjandus: Malta reisijuhid, internet, sealhulgas hr Mark Miceli-Farrugia uurimus Euroopa vanimast tsivilisatsioonist - Malta templiehitajatest.
Minu fotod, Malta, Tarxien, mai 2010.

Ggantija templist Gozo saarel, Malta.

Võrdluseks ka Stonehenge´ist.

1 comment:

  1. Hiljuti lugesin raamatuid maailma arusaamatutest imedest/mõistatustest,näiteks vähemalt 3000a.e.m.a. raudteerööpad(?),obelisk,mis ka samast ajajärgust, selgekstegemata metallist ja pole tuhandeid aastaid taeva all roostetanud jne.
    Elame tõesti haruldases maailmas.

    ReplyDelete