12/07/2010

Kellel külm, kellel kuum


Austraaliast tuli täna kiri:

"Kirjutan ka mõned read selle külmaga. Meil on iga päev külm, külm, külm. Õhtul ja öösel magades kah. Eks ole talve käes...

Praegu on tuba soe. Istun suures toas ahju ees. Panin ka magamistoas ahju sooja, et kui sinna lähen, on soe magada...

Muidu olen ikka terve olnud, aga eks näe edaspidi selle külma ilmaga."

Loen kirja. Vaatan termomeetrit. Hea meelega saadaksin kirjutajale sooja.

Õues vilus on üle +31 kraadi. Õues päikese käes +44 kraadi. Minu kõige jahedamas toas on praegu +27 kraadi. Tallinnas oli 12. juulil viimati nii palav 1983. aastal.

Kui meil oleksid konditsioneerid ja kõik rohkem kui 100 korterit need korraga sisse lülitaksid, siis ütleks meie maja elektrisüsteem vist küll lõplikult üles.

* * *
EDIT 13.juuli 2010: Panin päevakohasema pildi. Termomeetri skaala hakkab varsti otsa lõppema. Köögiakna tagune kraadinäit kl 17.30, päikese käes on üle +47 kraadi.Vilus oli üle +33 kraadi.

Minu foto.

1 comment:

  1. Panin selle termomeetri pildi ka FB-sse ja sain mitu huvitavat kommentaari. Panen need siia ka, siis on ajalugu talletatud ja näha, et teema vastu huvi on tuntud :)

    J. kirjutas Rootsist: "Siin on umbes samalaadi ilm, täna puhus ka tugev tulikuum tuul. Päris mõnus."
    R. kirjutas Lääne-Virumaalt: "Käisin täna poes spetsiaalselt kraadiklaasi ostmas ja ... tyng. Ükski ei näidanud neist üle +50. Järelikult saabus lisaks talvele ka ... suvi kaubandusele ootamatult."
    A. kirjutas Kesk-Euroopast: "Varajastel reaktiivlennukitel oli spidomeetril igaks juhuks kaks skaalat - teine puhuks, kui osuti läks teisele ringile. /- - -/ Arvan, et selline kraadiklaas läheb teisele ringile täitsa ise. Osutit pöörab mingi paisuv jublakas, nt bimetall, seal ilmselt mingeid piirikuid ei ole, pöördugu kuhu tahes."
    R. kirjutas Saaremaalt: "Oh sa jeevel küll, varsti hakkab keema:)"
    A. kirjutas kuumast Lääne-Euroopast lihtsalt omakeelse üllatusehüüatuse...

    Keegi ei osanud midagi arvata mu küsimuse kohta, kas meie laiuskraadil ja lähikonnas üldse palavama (ja ka külmema) ilma mõõdikuid valmistatakse, kui see pluss või miinus 50?

    ReplyDelete