12/06/2012

Von Ööbik laulis ja ajalugu kõneles


Keila (Kegeli) mõisat Keila jõesaarel on esmamainitud 1433. aastal ja sellest on praeguseni säilinud aastatel 1991-1997 välja kaevatud väikelinnuse ehk kastelli jäänused.

Ka Keila mõisale nagu Tallinna lähedastele mõisatele üldse on iseloomulik olnud omanike üsna sage vahetumine ja pikk omanikenimekiri: Dunted, Scheidingud, von Uexküllid, von Maydellid, von Wolffenschildtid, von Koskullid, von Meyendorfid jt.

Keila mõisa pargis andis meie sealviibimise auks pika südamesseminevalt täiusliku kontserdi von Ööbik. Ja sirelilõhna ning puudekohinat oli palju.

Keila mõisa peahoones, mida ehitati 18.-19. sajandil, asub 1989. aastast Harjumaa muuseum. Veetsime seal tubli tunni põhiliselt püsinäitust "Harju elu" vaadates. Pildile võtsin hiljutised tänavasildid, millega toimunud muudatused veel praegugi paljut meelde tuletavad.



Selle postituse kolm lõpufotot on aga Põllkülast - paigast, kus asus üks ingerisoomlaste koonduslaagritest. Mälestus inimeste hingelistest ja ihulistest kannatustest. Masendav koht, kuigi siingi laulavad linnud ja on kena kevadpäev. Mälestusmärgi juures mõtelda ja meenutada tahtjad aga peavad arvestama sellega, et sääsed on seal kalmistulagendikul iseäranisti verejanulised.




3. lugu sarjast "Kevadpäev Tallinna lähedal". 
Minu fotod, 9. juuni 2012.

No comments:

Post a Comment