22/01/2013

Kristel pani Alberto, Franca, Tiziano ja teised itaallased raamatusse


"La Vita è bella" on blogi, mida olen huviga lugenud sellest alates, kui seda esmakordselt märkasin. Kirjutajaks oli Kristel Roomast ja sisuks eelkõige suur kiindumus Itaalia rikkalikku kultuuri ja erilistesse inimestesse.  Postitused muutusid järjest põhjalikumateks, veidi oli neis ka blogijast endast, sellest, et ta on üle 20 aasta Itaalias elanud ja et see maa on talle koduks saanud, oli tema lemmikmuusikat ja palju muud. Meist said blogisõbrad.

Nüüd on selles blogis ilmunud viimane sissekanne. See on lõpp ja ühtlasi algus. Kristeli blogist tuttavad kirjutised on nüüd e-raamatus, mille kaas siin kõrval näha.

Jah, see on Kristel Kaaberi raamat "Iga teekond saab alguse südamest", alapealkirjaga "Alberto, Franca, Tiziano ja teised itaallased". Müügil olnud alles paar päeva.

Mulle meeldib see raamat ja ma loodan sellele ja muidugi ka Kristelile endale kirjutajana nüüd ning tulevikus õnnelikku saatust. Kristel ise on öelnud: "Igal juhul panin sellesse kogu oma tundepagasi..."

Just tunne, kirg Itaalia vastu, paelus mind Kristeli raamatus eelkõige. Olgu siis juttu paljude lemmikust Alberto Sordist või mitmest teisest Itaalia filminduse suurkujust, lauljatarist Mina või teistest tuntud muusikutest või pühakust Rita või teisest Ritast, maailmakuulsast teadlasest, Nobeli preemia laureaadist, kes 103-aastasena lahkus siit maailmast päev pärast seda, kui ma Kristeli raamatu toimetamise lõpetasin...

Toimetajana võin öelda, et põnevad on Kristeli käsitluses Itaalia maffia ja camorra, panganduse afäärid ja igapäevaelu kitsaskohad; põnev on temaga koos käia mööda talle nii väga meeldivat Roomat või istuda pingil mõnel iidse linna väljakul ning lihtsalt vaadata inimesi. Seda askeldavat melu, milles inimesed võivad esmapilgul lahustuda, märkamatuks jääda, aga süvenedes tuleb esile nende tähendus ja tähtsus, nende elurõõm ja mitmekülgsus. Kristelil on kirjutajana oskust inimesi märgata ja imetleda.

Samal ajal e-raamatu ilmumisega on Kristel avanud ka oma uue blogi "Iga teekond saab alguse südamest", kus on katkendeid raamatust ja raamatu ostulingid.

Miks just e-raamat, võib küsida eestlane, kes on pahane, et meie kultuuriminister Rein Lang üsna hiljuti e-raamatuid ja paberraamatuid vastandas. 23 aastat Itaalias elanud inimese jaoks on eestikeelse e-raamatu tegemine ja selle kaudu oma sõnumi, oma idee ja ideaalide edastamine kergem kui paberraamatute tegemisega kaasnevast masinavärgist läbi murdmine. Võib-olla kunagi tulevikus jõuab  "Iga teekond saab alguse südamest" ka paberraamatusse, aga seni kasutage praegu avanenud võimalust süveneda Kristeli südamele nii armsasse Itaaliasse.

1 comment: