27/03/2013

Europapp

Andrus Kivirähk võiks oma "Rehepapile" teise osa kirjutada ja selle pealkirjaks EUROPAPP panna.

Fabuleerimisvõimalusi kui palju! On ju europapp ühisraha ja abiraha, mitmeotstarbeline ja sihtotstarbeline. Aga europapp võib tähendada ka loendamatut hulka üsna mõttetuid (papist) trükiseid, mida eurorahade toel tehakse. Ka võib europapp olla härra või proua, papi või mammi, beibe või ärikas, kes eurorahadega sekeldab... Tegelaste valiku- ja arenguvõimalusi on rohkesti.

Folklooris võiks europapp omandada vähemasti rehepapiga võrdväärse koha. Küllap omandabki.

---
Eelnenud mõttekäigu otseseks ajendiks sai (ehk küll see varemgi on pähe tulnud) täna postkastist leitud papist reklaamkaart, mis kõige järgi otsustades eurorahaga trükitud on. Üllitis juhtis tähelepanu pagulaste probleemile. Probleem on kahtlemata terav ja valus, aga seda ma siinkohal praegu ei lahkaks.

Reklaamkaardi joonistus on üpris mannetu nagu halb koomiks. Relvastatud mehed maskidega, hauakivid, okastraat, nukker pagulane, teisel küljel aga väikelinna tänav kohvikuga ja tänavanurgaga, kus Eesti lipp lehvib. (Või peab see Eesti lipu juures olev maja pagulaste varjupaika kujutama?)

Iga pildike eraldi vaadates pani  lihtsalt muigama, aga tuleb tunnistada, et veebilehte www.pagulane.ee, kuhu pappkaart kutsus, suundusin siiski uudistama. Seal rullus samuti joonistus, aga juba andekamalt lahendatud - pagulase teekond... Ka ilmselt eurorahade abil tehtud. Kas see oma ülesannet täidab? Ma ei tea seda. Trükise taga loetletud neli asjaomast ametkonda ilmselt on seisukohal, et täidab.

Aga võib-olla lihtsalt kasutati järjekordset võimalust europappi kulutada.
Pilt: fragment reklaamkaardist.

EDIT:// 28. märts. Tuleb välja, et kõik need reklaamkaardid polegi ühesugused, vaid neid on mitu varianti - europappi kulunud küllaga. Kui minuni jõudnud europapil on rohelise vestiga kannataja, siis Asjadest II blogis tuuakse näiteks punase vestiga tegelane. Minu üllitise tekstis on juttu Ida-Kongo Bunia linnast pärit Matatast (pilt küll heledamanahalisest), Asjadest II omas afgaan Namirist Kabulis. 

2 comments:

  1. Väga andekas ütlemine see "Europapp" nii sellisele sotsiaalmeediale kui üldse eurorahade kulutamisele. Miskipärast on mul kahtlus, et selle lapsiku koomiksi tegemiseks ja trükkimiseks kulunud summast ülejäänud märksa suurema osa projektirahast kasutas teatud seltskond headeks palkadeks, komandeeringuteks soojadesse maadesse pagulaste probleemidega tutvumiseks, spaades toimuvateks konverentsideks jms. Nagu kord oli presidendiprouakese "welcome-to-estonia" puhul. Kahjuks ei saa sellist "europappi" kasutada ka millegi asjalikuma nagu puudega inimeste või vaeste perede laste eest hoolitsemiseks. Või saaks ka sellist projekti kirjutada, aga keeegi ei vaevu?

    ReplyDelete
  2. Aitäh, kommentaari eest, Bianka. Projektid puudega inimeste abistamiseks või vaeste perede laste eest hoolitsemiseks oleksid konkreetsed, aga europapid näikse eelistavat niisuguseid tegevusi, mille puhul raha kulutamine oleks hajusam ja mitte nii kindlalt määratletud, et siis ka midagi oma tasku või oma hüvanguks kahmata.

    ReplyDelete