02/11/2013

Kunstist ja koomiksist


EAL-i listi kaudu jõudis minuni teade ANK'64 retrospektiivnäitusest Tallinna Kunstihoones 6. novembrist kuni 15. detsembrini. Seda lähen ise kindlasti vaatama ja soovitan soojalt ka teistele.

ANK'64 oli minu noorusaastatel, täpsemini aastatel 1964–1969 Tallinnas tegutsenud kunstirühmitus, mille moodustasid Eesti Riikliku Kunstiinstituudi (ERKI) taustaga noored kunstnikud Malle Leis, Jüri Arrak, Kristiina Kaasik, Tiiu Pallo-Vaik, Enno Ootsing, Marju Mutsu, Vello Tamm, Tõnis Laanemaa ja Aili Vint, vaimseks juhtfiguuriks oli Tõnis Vint. Nende loomingu üle vaieldi ja sellest räägiti toona palju, selles oli uut nägu ja mässulisust, idealismi ja otsinguid. Väga paljutõotavaks andeks peeti Marju Mutsut, aga ka kõik ülejäänud olid ääretult huvitavad.

Kui nad alustasid, olin veel keskkoolitüdruk, hiljem sain mõnega neist kunstnikest ka isiklikult tuttavaks, mõnega sõbraks. Nüüd on selle rühmituse asutamisest möödumas 50 aastat. Näitusetutvustuses tõdetakse rõõmsalt, et enamik ANK'64 liikmeid on tegusad tänini ja näituse lõpuosa esitab nende töid viimastest aastatest.

Teiseks toredaks elamuseks tõotab saada ANK'64 näitusega samal päeval, vaid tund aega hiljem Rahvusraamatukogu näitusesaalides avatav Tallinna IV rahvusvaheline illustratsioonitriennaal "Pildi jõud". Sellel saab näha Läänemere äärsete riikide lasteraamatuillustratsioonide paremikku, 70 kunstnikku kümnest riigist (Taani, Rootsi, Norra, Venemaa /Peterburi ja Moskva/, Soome, Saksamaa, Poola, Leedu, Läti ja Eesti) on näitusele toonud üle 250 töö. Triennaali näitused Rahvusraamatukogus, aga ka Tallinna Linnateatris ja Lastekirjanduse keskuses kestavad 30. novembrini.

Kolmandaks jätkub Hooandjas kuni 28. novembrini noorte meeste põnev projekt: "Oma eesmärkide nimel tegutsedes soovib MTÜ Kultuuripärandi Hoidja anda välja eesti rahvuseepose "Kalevipoeg" koomiksiraamatuna, mis on nii sisuliselt kui ka kujunduslikult vastuvõetav kõikidele vanusegruppidele."

Mulle meeldib see mõte, millest sain teada Hommikutelevisiooni kaudu, väga ja ma kavatsen oma järgmisel pensionipäeval seda toetada. Koomiksid on maailmas ülipopulaarsed, meie "Kalevipoeg" sobiks nende hulka hästi.

No comments:

Post a Comment