06/03/2014

"Bahtšissarai purskkaev"


Üht mulle lapsepõlvest meelde sööbinud kohanime - Bahtšisarai (ehk nagu toona kirjutati Bahtšissarai) - on praegustes Krimmi-sõnumites korduvalt mainitud.

Aga minule toob see kohanimi meeldiva mälestuse Puškini poeemi "Bahtšissarai purskkaev" (1821-1823) põhjal loodud helilooja Boriss Assafjevi samanimelisest balletist (1934), mis oli 1955. a paiku Estonia teatris üks vaadatavamaid etendusi ja suursündmus.

Peaosades olid noored ja andekad Helmi Puur (Maria) ja Ülle Ulla (Zarema). Tolle aja ajakirjades, teatrikavadel ja postkaartidel oli neist palju fotosid. Siinsel 1955. a postkaardil on Helmi Puur ja Uno Puusaag.

Meestantsijatest mulle peale Uno Puusaagi kedagi ei meenu, küll aga tean, et selles balletis tantsis sel ajal pisiosas kaasa ka hilisem mõnus naljamees Sulev Nõmmik.

1532-1783 oli Bahtšissarai Krimmi khaaniriigi pealinn. Puškini poeemi pole mul  praegu eestikeelsena käepärast, et seda tsiteerida, kuid balletisündmustik on väga lühidalt järgmine: khaan Kirei armub esimesest pilgust Mariasse ning röövib ta, khaani senine lemmiknaine Zarema on armukade ja tapab Maria. Seda kurba sündmust meenutab khaan "Pisarate purskkaevu" juures.

Estonia etendusest ei leidnud ma YouTube'is jälgegi. Küll aga sattusin nii mõneski suhtes haruldasele nauditavale  paarikümneminutilisele ballettfilmile (1953), milles Mariat tantsib Galina Ulanova ja Zaremat Maia Plissetskaja.

Eredad balletitähed mõlemad, Suure Teatri priimabaleriin Galina Ulanovast oli kogu maailm tohutus vaimustuses. Maia Plissetskajast sai priimabaleriinina tema järglane.

Väidetavalt oli "Bahtšissarai purskkaev" ainus ballett, milles võis neid mõlemat korraga lavalaudadel näha.

No comments:

Post a Comment