02/03/2014

Kevadkuu algus: ajaloo punktiir...


Ei ole küll kirjutamise lainel, kuid panen siia võib-olla kõige rohkem enese tarbeks lühidalt kirja kevadkuu esimese nädalavahetuse sündmused, mis ilmselt jäävad ajalukku.

1. märts 2014: Putin viis väed Ukrainasse Venemaa Föderatsiooninõukogu sajaprotsendilise heakskiiduga.

Õhtul toimus ÜRO Julgeolekunõukogu eriistung, millele eelnes teadmine, et väidetavalt ei saada midagi otsustada, sest Venemaa on vetoõigusega liige. Ja ka maailmas järjest mõjukamaks muutuva Hiina seisukoht kogu asjas olnuks huvitav - sisuliselt võiks ta ju hakata nüüd Siberit endale tahtma, sest seal on palju hiinlasi, kelle huve nagu võiks kaitsta... Realistlikumad ootused olid, et Julgeolekunõukogu liikmed üksnes väljendavad sügavat muret. Nii oligi, NBC News teatel on "UN Secretary-General 'Gravely Concerned' Over Ukraine".

Ukraina presidendi kt Turtšõnov andis käsu viia Ukraina relvajõud täielikku lahinguvalmidusse. Tugevdatud on strateegiliste objektide, sealhulgas aatomielektrijaamade valvet.

2. märtsi varahommikuse (kl 5.30) seisuga on Ukrainas kuulutatud välja üldmobilisatsioon. Obama ja Putin pidasid poolteist tundi telefonikõnet ja olevat jäänud erimeelsustele. Kanada kutsub oma saadiku Venemaalt tagasi. NATO hakkab 2. märtsil Ukraina olukorda arutama.

Eestis on online-ajalehtede tähtsaim sõnum 1. märtsi õhtul toimunud Eesti Laul, mille võitis Tanja "Amazing". President Toomas Hendrik Ilves kutsub 2. märtsil kokku riigikaitse nõukogu, et arutada ärevaid sündmusi Ukrainas. On pühapäev...

Kl 10. Lund sajab...

Kl 11. Vene keelt oskajatel soovitan kuulata või lugeda seda Ehho Moskvõ intervjuud - kokkuvõtet praegusest (kl 9) seisust seoses Ukrainaga
http://echo.msk.ru/programs/beseda/1269592-echo/
Muu hulgas on juttu sellest, et Ukraina kirikupea palus patriarh Kirilli mitte lubada verevalamist. Türgi positsioonist: ei tunnustaks iseseisvat või Venemaa-Krimmi, ei taha muuta praegust riikide konfiguratsiooni Musta mere piirkonnas, toetab Krimmi tatarlasi, keda on elanikkonnast 12-14%. Sellest, miks Tõmošenko sõit Moskvasse ära jääb jne.

Kl 17. Tänapäeva maailmas ja riikide suhetes otsustab väga palju raha. Seetõttu on oluline Ukraina rikkaima ärimehe Rinat Ahmetovi tänane avaldus Ukraina suveräänsuse ja terviklikkuse toetuseks  (kompanii SCM - System Capital Management - veebilehel), milles kutsutakse üles leidma kujunenud olukorrale lahendus rahulikul teel ja tagama ka Ukraina majanduselu stabiilset funktsioneerimist ning infrastruktuuri eluvõimet. SCM, mille omanik Ahmetov on, haldab mäe-, metallurgia-, energia-, panganduse- jm ettevõtteid. Forbesi hinnangul oli Ahmetovil 2013. a varandust 15,4 miljardit dollarit. Samalaadse avalduse tegi veidi enne Ahmetovit ka Donbassi tööstusliidu direktorite nõukogu esimees Sergei Taruta, kelle sõnul võib Vene vägede sisseviimist Ukrainasse vaadelda okupatsioonina. (Faktide viide: http://lenta.ru/news/2014/03/02/ahmetov/)

Kl 19.30. Vabariigi Presidendi kantselei pressiteatest Eesti riigikaitse nõukogu seisukohavõtu kohta saab teada, et president Toomas Hendrik Ilves tõdes: "Ukrainas Krimmi poolsaarel on Venemaa invasioon ja de facto okupatsioon. Venemaa sõjalisel tegevusel Ukrainas või sellega ähvardamisel on mõju kogu Euroopa julgeolekule."  Riigikaitse Nõukogu toetas kõige tugevamaid meetmeid, mida Euroopa Liit ja NATO arutavad praegu vastusammudena Venemaa sõjalisele tegevusele Ukrainas. Eesti toetab ka sarnaselt ÜRO Julgeolekunõukogule rahvusvaheliste organisatsioonide vaatlejate Krimmi saatmist.

Kl 23.15. Päev otsa nii Eesti kui välismaa meediat jälginuna võin kinnitada et päris tublit tööd Ukraina olukorra kajastamisel teeb Õhtuleht  oma Arengud Ukrainast rubriigis või blogis. Igale teatele on seal lisatud  allikas, mis annab võimaluse hinnata teate usaldusväärsust. Ka ERR Krimmis (Astrid Kannel) on asjalik, mida tõendas tänaõhtune AK kl 21.

Mina lõpetan siinkohal oma tänase postituse, lootuses kirjutada edaspidi taas meeldivamatest asjadest.

Fotol: mälestus möödunud talvest - kaks päikest, 27. jaan 2014.

No comments:

Post a Comment