09/09/2017

Linnahalli seinamaalingu kaitseks

Kõrvaloleval pildil on ajakirjalehekülg Manivald Kesamaa luuletusega „Ei tule lõppu inimvoole“. (Seda peaks saama lugeda, kui pildile klõpsata.) See on kirjutatud Tallinna Linnahallile, mis tollal oli tuntud V. I. Lenini nim Kultuuri- ja Spordipaleena. Luuletus ilmus 1984. aasta detsembrikuu Nooruses, esimeses selle ajakirja numbris, millele ma vastse peatoimetajana alla kirjutasin. Olen seda meenutanud oma hiljuti ilmunud raamatus „Nooruse lugu“.

Aga praegu ei taha ma kirjutada oma raamatust, vaid linnahalli suurest seinamaalingust, mis palju kära on tekitanud.

Olgu kohe öeldud, et ma olen selle seinamaalingu mahapesemise vastu. Kuulumata ühtegi erakonda ei pea ma kujundama oma seisukohta poliitiliste mängude alusel. Mina soovin, et noored saaksid selle maalingu, mis tõotab kujuneda üheks vaatamisväärsuseks, lõpuni valmis teha ja olgu see siis noil linnahalli lagunevatel seintel seni, kuni hoonega midagi ette võetakse.

Panin tähele, et noorte seinamaaling kujutab üsna täpselt seda, millest Kesamaa oma luuletuses kirjutab – Eestimaa võlu.

Toona olime linnahallist vaimustuses. Mäletan, et suurte ekskursioonigruppidena käidi vaatamas selle hoone ehitamist – nägin minagi, kuidas selle koha peal, kuhu hiljem lava sai, suur ekskavaator töötas. Suure saali põhivormid olid selle ehitusvaatluse ajal juba ilmet võtmas.

Tuhandete inimestega koos olen ma veetnud linnahallis palju kauneid ja sisukaid tunde. Kontserdid, spordivõistlused, keskkooli vilistlaste kokkutulek, palju-palju muud. Suurepärase akustikaga saal, suur jääareen – kasutasime neid võimalusi ära siis, kui ajakiri Noorus 1986. a 40aastaseks sai, korraldades seal suures saalis piduliku kontserdi oma tuhandetele lugejatele ja hiljem õhtul väikeses saalis meeleoluka koosviibimise toimetusele ja autoritele. Ka Nooruse algatatud Eesti ja Soome noorte suur kultuuriüritus KUVA toimus seal, kinnikaetud jääga jäähallis said soomlaste muusikat kuulata taas tuhanded noored. Miljoonasate esinemist meenutatakse tänini.

Vahepeal on linnahall väga ära lagunenud. Ametkonnad on saamatud ja jõuetud olnud, omanikud samuti. Seintele on soditud kõikvõimalikke nilbusi ja roppusi. Nüüd otsustasid Tallinna kunstigümnaasiumi õpilased ning Pirados Brandi tänavakunstnikud Märt Sultsi eestvedamisel seintele väga ilusa ja sisuka maalingu teha.

Jah, tegijatepoolsete asjaajamistega polnud kõik korras,  omavolitsemise eest tuleks neid trahvida või karistada. Aga noored on oma energia minu arvates seekord suunanud hea eesmärgi teenistusse. Tahaksin väga seda maalingut valmiskujul näha.

Ja tegelikult pole ju noorte süü, et nende tehtud maaling kõiksugustele ametkondadele omamoodi häbimärgiks saab – tehtagu siis ometi midagi, et hoone korda saaks.

Veidi edasi mõteldes võib eeldada, et praegused noored seinamaalijad ka tulevikus oma kodumaa heaks midagi teha tahavad. Aga siin on üks aga – see tahtmine ei kao, kui nende algatust püütakse mõista ja poole pealt maha ei pesta. Vastasel korral, arvan ma, võtavad nad oma tulevikukavadesse Eestist lahkumise. Nii et ka selles suhtes on parem, kui huvitav, omapärane ja kaunis seinamaaling jääb.

Pildi seinamaalingust laenasin Facebookist.

EDIT: 12. sept 2017. Andsin allkirja petitsioonile „Aita Linnahalli seinamaaling lõpuni viia ja säilitada“.

EDIT: 15. sept 2017. Mul oli siin ka petitsioonile allkirja andmiskoha link, aga täna viis see kuhugi, kus vahepeal antud ligi 1000 häälest oli millegipärast saanud 128. Seetõttu eemaldasin lingi.
Kogu see poliitiline pahn, mis seoses seinamaalingu omavolilise tegemisega ja rahastamise valedega on kohalike volikogude valimiste eel üles kerkinud, ei muuda minu jaoks tõika, et noorte loominguline aktiivsus oli kiiduväärt ja graffiti väärinuks mitte mahapesemist, vaid lõpuni tegemist ja allesjäämist kuni selle ajani, mil järjest kiiremini varemeteks muutuv linnahall renoveeritakse või lammutatakse.

5 comments:

  1. Juhtus nii, et selle postituse kommentaarid on Facebookis. Kopin neist teemakohasemad ajaloo huvides ja nende blogilugejate jaoks, kes FBs ei ole, ka siia.

    VS: Jah. Kõige imelikum on see, et ei analüüsita, missugused olid need täissoditud seinad ja kas tõesti on maalitud seinad halvemad. Ainult puhas vaenulik poliitika, sest ei saa ju pooldada, kui midagi mõistlikku tuleb ka keskerakonna poliitikult.

    RJ: Seestpoolt tuleks ka täis joonistada. :-)
    Linda Järve: Kui ainult joonistada, kipub Potjomkini küla meenutama, nii et seestpoolt tuleks korda teha, siis väljast ka korda - senikaua võiks seinamaaling peal olla, kui just ilmastikuolud seda ei riku. Igasugune korratus tekitab uut korratust, praegu aga võib täheldada noorte püüet senist korratust korralikumaks muuta.

    HK: See on paras torm veeklaasis, mis lükkab sõbrad-tuttavad kahele poole rindejoont. Ma ei ei saa päris hästi enam aru, mis on inimeste jaoks põhiline, kas poliitiline meelsus, mis paneb paika väärtushinnangud, või on asjadel-toimingutel-tegudel ka iseseisev väärtus. Praegu viskuvad maalingute kallale lisaks kodanikele ka peavoolu meedia, eesotsas ERR-ga, Arhitektide Liit, Muinsuskaitse jne., jne., ... Samas võiks pikalt tuua näiteid, mis tegelikult lausa karjuvad nende sekkumise järele, kuid ei! Võimuvõitluses saab praegu järada ainul Sults, Tallinna linn ja Keskerakond, kuna neist on lihtsalt vaja lahti saada. Maalingud ise on juba tähtsuse kaotanud.
    Paratamult kujuneb minul veendumus, et linnahalli hoonet ei tahetagi taastada, sest rannajoon on suurepärane koht ühe korraliku sadama väljaehitamiseks. Kelle huvides? - vaat see pole päris selge. Või siiski on?

    Linda Järve: H, poliitika on alati inimesi riidu ajanud, kuigi öeldakse, et poliitika on kokkulepluse kunst. Mina jätsin oma toetusavalduses seinamaalingule poliitika kõrvale, see on ka loomulik, sest ma ei kuulu ühessegi erakonda, ja keskendusin sellele, et tegemist on noorte inimeste kodanikuaktiivsusega, loominguga, iluarmastusega jm sellisega, mis on suur loov jõud. Seinamaaling linnahallil tuletabki ametkondadele, kes oma asjaga s. o linnahalli taastamise, korrastamise või ümberehitamisega ei ole hakkama saanud, et on aeg tegutseda loovalt.

    LL: Noored on andnud ühele laokile jäetud hoonele Eesti riigi sünnipäeva ks korraliku temaatilise lahenduse. Seda kummalisem on, et nüüd astub Muinsuskaitse amet vahele põhjendusega arhiveerida ja säilitada räämas, täissoditud seinad .. kellele, milleks?!. Mina aru ei saa! Kas jälle on mängus reformikatest rahameeste isiklikud huvid eesmärkidel kompromiteerida just äsja puhastuse üle elanud Keskerakonda. Jätke juba rahule Aas, Sults, Ratas jne.. jne.. Mitte keegi poleks saanud tõõtada Savisaare alluvuses edasi, kui ta oleks tema kamba tahte vastu avalikult astunud. Nüüd, kus on korralikud inimesed erakonna eesotsas....nüüd tahetakse neid iga hinnaga kunstlikult kompromiteerida, et reformierakond jälle pääseks pildile oma isiklike huve rahuldama ja Savisaarega selja taga kavalaid kokkuleppeid sõlmima!?

    Linda Järve: Ma tuletaksin lihtsalt meelde üht vana ütlemist, mis hoiatab, et ärgu visatagu last pesuveega välja.

    LS: Igatahes värvilisem ja lõbusam kui enne. Maaling vöiks ikka jääda küll!!!

    ReplyDelete
  2. Mulle meeldib see sein. Kohe meeldis, aga kui nüüd seda kui probleemi keritakse, meeldib veel rohkem!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Õhtulehes on Linnahalli looja, arhitekt Raine Karbi arvamus, millega ta seinamaalijaid toetab. Nii et peale muude asjalike märkuste ilmselt ka talle meeldib: http://www.ohtuleht.ee/827326/linnahalli-arhitekt-kunstnike-grafiti-on-ajutiselt-parim-lahendus

      Delete
  3. Hea, et sellest kirjutasite. Arutasime täna põgusalt poegadega (37 ja 28) ja mõlemad arvasid, et lahendus õige ja värvikas. Tõtt öelda ehmusin sellest paanikast, sest külastades vähemalt kord kuus seda piirkonda mitmete aastate jooksul ei ole mingit edasiminekut paremuse suunas märganud. Reedel lähen igatahes ja vaatan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks siis homme selgub, kas muinsuskaitse respekteerib hoone arhitekti ja väga suure hulga selle graffiti pooldajate arvamust või mitte. FBst paistab, et seinamaalijad on küll täis otsustavust edasi teha. Mina ootan ka selle maalingu valmimist põnevusega, sest kavandatu on väga ilus. Mulle näib mu blogi külastatavuse ja mitmete tuttavate FB-postituste põhjal ka, et selle omapärase graffiti saatuse vastu tuntakse välismaal suurt huvi.

      Delete